O.O.E – OLIWA I OLIWKI EKSPORT
Oliwki
Oliwki, bez względu na kolor znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań, można z nich także przygotować smaczną pastę. Kwasowość jest tym dla oliwy czym ilość alkoholu dla wina. Ma się mieścić w pewnym zakresie i tyle. Ktoś, kto się kieruje ilością alkoholu w zacnym trunku to zazwyczaj menel co się chce tanio opić (jak zresztą autor za lat młodzieńczych , kiedy to usiłował zrobić karierę gitarzysty zespołu death metalowego). Sprawa kwasowości jest ustalona pewną dyrektywa unijną, która głosi niczym Abraham odczytujący dekalog narodowi wybranemu, że oliwa o kwasowości do 08% jest extra vergin, od 08% – 2% jest oliwą vergin. Zaś powyżej 2 % kwasowości to już nie oliwa spożywcza ale płynny, palny tłuszcz który się może co najwyżej nadawać do podpalenia i oblewania wojsk szturmujących zamek.
Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, chroni przed chorobami serca. Warto pamiętać, że jej zastosowanie nie kończy się tylko w kuchni! Oliwa z powodzeniem sprawdzi się także w kosmetyce, jako kuracja do włosów czy paznokci. Stosowana szeroko w gastronomii do smażenia oraz do doprawiania potraw; w przemyśle spożywczym np. do produkcji sosu winegret. Tzw. popularnie oliwy smakowe uzyskuje się dzięki dodaniu przypraw, np.: rozmarynu, oregano, tymianu, pieprzu, bazylii.
Stosowana również w przemyśle kosmetycznym. Polecana przy suchej, źle ukrwionej, dojrzałej, łuszczącej się, pękającej skórze, stosowana w maskach do włosów, do pielęgnacji paznokci. Oliwka ma właściwości rozgrzewające i poprawiające ukrwienie.
Historia oliwy sięga dalekich czasów, od kiedy rozpoczęto uprawę drzew oliwnych na terenach Azji Mniejszej, między usytuowaniem obecnej Syrii a Iranem, co datuje się na 6000 rok p.n.e. Uprawa w kolejnych latach rozprzestrzeniła się na tereny Turcji, Hiszpanii oraz Grecji, gdzie zostały dokładnie opracowane techniki.
Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D oraz K. Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci
Oliwa z oliwek uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. W jej składzie odnajdziemy głównie tłuszcze jednonienasycone, które są zdrowe dla serca oraz nie powodują cholesterolu. Wśród tłuszczów wielonasyceniowych w jej składzie znajdują się natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Oliwki bierzemy z:
- Hiszpania
- Egipt
- Turcjia
- Grecjia
- Włochy
- Portugalia
Produkcjia oliwy z oliwek: