Ser feta – grecki przysmak!
Historia i pochodzenie Niewiele produktów spożywczych ma ponad dwa tysiące lat historii, ale kupując fetę, możesz cieszyć się serem, który był znany osobistościom takim jak Homer i Aleksander Wielki. Chociaż nazwa feta pochodzi z XVII wieku i odnosi się do sposobu krojenia (po grecku “feta” oznacza “plasterek”), wzmianki o tym serze można znaleźć w starożytnej literaturze. Prosta forma fety jest nawet wspomniana w Odysei, w której bohater Odyseusz, uciekający z jaskini Cyklopa Polifema, bierze ser, który z nim wyprodukował. Obecnie feta jest najbardziej znanym greckim oznaczeniem geograficznym i stanowi około 10 % całkowitej ilości. Grecki eksport żywności, co świadczy o wyjątkowej międzynarodowej renomie tego produktu. Tradycyjne metody produkcji fety są bezpośrednio związane ze specyficznymi warunkami klimatycznymi Grecji. Ze względu na strome góry oraz gorący i suchy klimat niewiele ziemi nadawało się do hodowli zwierząt. Grecy rozpoczęli więc hodowlę odpornych owiec i kóz, które dobrze radzą sobie w tych trudnych warunkach. To, co utrudniało życie starożytnym mieszkańcom tego kraju, okazało się atutem w produkcji sera, który jest dziś bardzo popularny. Wyjątkowy smak fety jest możliwy tylko wtedy, gdy owce i kozy żywią się roślinami znalezionymi w Grecji. W tym kraju rośnie ponad 6000 różnych gatunków roślin, z czego 15 procent jest unikalnych, więcej niż w wielu większych krajach. Ta różnorodność biologiczna w połączeniu z tradycyjnymi metodami produkcji oznacza, że prawdziwa feta może być produkowana tylko w Grecji.
Ser feta – co to jest? Φέτα (Feta), czyli z j. greckiego plaster. Nazwa chroniona i zastrzeżona od roku 2002 wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Ser feta to biały ser stołowy pochodzący wyłącznie z Grecji, wyrabiany tylko z mleka owczego, czasami z niewielkim (max. 30%) dodatkiem mleka koziego, które nadaje serze nieco kremowej konsystencji. Jego znakiem rozpoznawczym i jedynym środkiem konserwującym jest solanka, w której przechowywany się wyrób. Oryginalna Feta charakteryzuje się niezwykłą kruchością i kremowością oraz słonym smakiem z nutą pikanterii. W jej produkcji zabronione jest stosowanie barwników i innych wypełniaczy, a okres dojrzewania w solance wynosi minimum 3 miesiące. W składzie nie może znaleźć się nic poza mlekiem owczym, ewentualnie kozim, podpuszczką i solą.
Czy ser Feta jest zdrowy? Prawdziwy ser Feta to nie tylko wyjątkowy smak Grecji i świetny dodatek do sałatek. To także szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu, między innymi: zawarte w serze żywe kultury bakterii mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie flory jelitowej, co wspiera układ odpornościowy mleko owcze i kozie zawierają więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie; te pierwiastki są niezbędne dla wsparcia zębów i kości oraz prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego Feta jest lekkostrawna i może stanowić świetną alternatywę dla osób z alergią na białko mleka krowiego czy z nietolerancją laktozy jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin: A oraz niektórych z grupy B.
Ser Feta – z czym to jeść? Feta to ser, który jeśli tylko jest oryginalny nadaje się do jedzenia w każdej postaci. Zarówno na zimno jak i na ciepło. W potrawach słonych i słodkich. Najlepszy smak Fety odnajdziemy w kawałku wyjętym prosto z solanki, skropionym dobrą oliwą z oliwek i posypanym odrobiną oregano. Kawałek tego sera, popity odrobiną dobrej Retsiny uwolni w Waszych ustach wszystkie swoje aromaty. Sałatka grecka, sałatka wiejska czy sałatka Horiatiki – nie ma znaczenia jak ją nazwiesz. Wszystkie trzy wyglądają tak samo, mają te same składniki (pomidor, ogórek, zielona papryka, cebula, czarne oliwki Kalamon – koniecznie z pestką!, odrobina dzikiego oregano i ser Feta, a wszystko to soczyście skropione oliwą z oliwek) i smakują tak samo. Oryginalny ser Feta to jej podstawa! Bougiordi (czyt. bujurdi) to nic innego jak feta zapiekana z pomidorami. Aktualnie ta potrawa przeżywa prawdziwy boom w naszym kraju. I słusznie bo ta potrawa to prawdziwy sztos! Gorąca Feta przesiąknięta pomidorami i oliwą z oliwek dostarcza niebywałych doznań smakowych! To przepis idealny na przekąskę oraz na danie główne (w zależności jak dużą porcję przygotujesz)